Colaj

Colaj

miercuri, 7 octombrie 2009

Blat cu ciocolată cu mousse de ciocolată


Așa arată tortul de ciocolată.
Imaginea este de la tortul poșetă Dior.

Blatul de ciocolată 

Aceasta este o rețetă adaptată după originalul luat de pe site-ul www.cacaoweb.net, Chocolate torte. Eu am adoptat doar blatul.
Este un blat ciocolatos, pentru că conține ciocolată spre deosebire de celalte de acest gen care sunt cu cacao. Nu necesită însiropare dar pentru o aderare mai bună a cremei eu folosesc cafeaua cu lapte, doar cât să umezesc puțin blatul.
Aveți nevoie de următoarele: 
120 g ciocolată amăruie
5 ouă mari
165 g zahăr
120 ml ulei
110 g făină
1 linguriță praf de copt
1 linguriță de vanilie
3 linguri de apă

Se prepară astfel:

Ouăle se scot din frigider cu o jumătate de oră  înainte de a începe lucrul sau se pun într-un recipient în apă călduță pentru 3 minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade (treapta a patra a cuptorului normal, foc moderat).
Se tapetează forma de copt cu hârtie de copt. (Eu o tapetez complet și pe margini).
Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă cu un vârf de linguriță de sare, apoi se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr. Dacă aveți două mixere puteți să la pregătiți concomitent albușurile și gălbenușurile. Gălbenușurile se bat cu cealaltă jumătate de zahăr până se albesc...cât e necesar (15-20 min.), se adaugă treptat uleiul, ca la maioneză.
Între timp se topește ciocolata la care se adaugă apa la microunde 5 minute pe treapta inferioară. Se pune ciocolata peste gălbenușuri și se omogenizează bine. Se toarnă peste albușuri și se omogenizează ușor, se adaugă vanilia după care se încorporează făina cu un tel.
Se pune în forma de copt și se coace 50-55 minute. Se face testul cu scobitoarea.

*Atenție!!!Dacă cantitatea e mai mare e nevoie de puțin mai mult timp să se coacă. Înainte să scoateți din cuptor, scuturați puțin forma..dacă mijlocul se mișcă înseamnă că mai are nevoie să stea cel puțin 10 minute, după care testați din nou.

Ingredientele sunt pentru o formă mică de copt ..cam.20-22 cm diametru, dar se poate adapta astfel:
Pentru forma de copt de 24 cm diametru ai nevoie de 6 ouă, restul ingredientelor le calculezi prin regula de trei simplă.Pentru forma de copt de 26 cm ai nevoie de 7 ouă, iar pentru cea de 28 cm, ai nevoie de 8 ouă. 

Și acum mousse-ul de ciocolată... 

Cremele mousse au la bază frișca. Eu am luat această cremă de pe ceva blog, nu-mi mai amintesc care.
Pentru crema mousse de ciocolată aveți nevoie de următoarele:

200 g ciocolată cu lapte sau amăruie, după preferințe
350 ml frișcă lichidă
5 g gelatină

Începeți cu gelatina pe care o hidratați în aprox.30 ml apă rece. Topiți ciocolata cu 150 ml frișcă fie pe abur fie direct pe foc într-o cratiță cu fundul mai gros. Aveți grijă sa nu se ardă. O puteți topi și la microunde. După ce se topește și se omogenizează o luați de pe foc.
Încălziți gelatina hidratată la microunde pe treapta inferioară de căldură și aveți grijă să nu fiarbă  Trebuie doar să devina lichidă. O puneți peste ciocolată și amestecați bine. O puneți la răcit.
Între timp bateți frișca rămasă (200 ml) iar când ciocolata s-a răcit o încorporați în ciocolată.
Și gata mousse-ul.

*Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit complet și nu mai curge...fff important.

Pentru un blat cu diametru de 24 cm ai nevoie de 300-350 g ciocolată, restul ingredientelor inclusiv gelatina o calculezi cu regula de trei simplă. De asemenea se calculează separat frișca lichidă care se topește cu ciocolata și cea care se bate și se încorporează la urmă.

Se taie blatul în trei și se asambleaza..blat, cremă, blat, cremă, blat.

*Pentru a se putea decora trebuie să stea la frigider de pe o zi pe alta.

Niciun comentariu: