Colaj

Colaj

miercuri, 7 octombrie 2009

Blat pandișpan cu mousse de ciocolată albă și mousse de zmeură

Blatul pandișpan

Este un blat pe bază de ouă, făină, zahăr și puțină sare.
La fiecare ou folosit cantitatea de făină este 30 g iar cantitatea de zahăr la fel 30 g.
Pentru un tort cu diametrul de 24 cm aveți nevoie de următoarele:

6 ouă mari
180 g zahăr
180 g făină
puțină sare

Ouăle se scot din frigider cu o jumătate de oră  înainte de a începe lucrul sau se pun într-un recipient în apă călduță pentru 3 minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade (treapta a patra a cuptorului normal, foc moderat).
Se tapetează forma de copt cu hârtie de copt. (Eu o tapetez complet și pe margini).
Se bat ouăle întregi împreună cu zahărul și un vârf de linguriță de sare, până își triplează cantitatea și se albesc...chiar dacă asta durează 15-20 minute, depinde și de mixerul pe care-l folosiți. După aceea se încorporează făina cernută și se amestecă ușor cu un tel.
Se pune în forma de copt și se coace 40-50 minute. Se face testul cu scobitoarea.

Atenție!!!Dacă cantitatea e mai mare e nevoie de puțin mai mult timp să se coacă. Înainte să scoateți din cuptor, scuturați puțin forma..dacă mijlocul se mișcă înseamnă că mai are nevoie să stea cel puțin 10 minute, după care testați din nou.
  

Mousse de zmeură

Aveți nevoie de următoarele:
350 g zmeură piure (ca să vă rămână și suc pentru însiropat)
4 linguri de zahăr
6 g gelatină
250- ml frișcă lichidă

Începem cu gelatina pe care o hidratăm în aprox.30 ml apă rece.
Se pun fructele piure cu zahărul pe foc să dea un clocot împreună și să se topească zahărul. Se ia de pe foc.
Încălzim gelatina hidratată la microunde pe treapta inferioară de căldură și avem grijă să nu fiarbă  Trebuie doar să devina lichidă. O adăugăm peste fructe.
Când se răcește se încorporează frișca bătută.
Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit complet și nu mai curge...fff important.

Și acum mousse-ul de ciocolată albă... 

Cremele mousse au la bază frișca. Eu am luat această cremă de pe ceva blog, nu-mi mai amintesc care.
Pentru crema mousse de ciocolată aveți nevoie de următoarele:

200 g ciocolată albă
350 ml frișcă lichidă
5 g gelatină

Începeți cu gelatina pe care o hidratați în aprox.30 ml apă rece. Topiți ciocolata cu 150 ml frișcă fie pe abur fie direct pe foc într-o cratiță cu fundul mai gros. Aveți grijă sa nu se ardă. O puteți topi și la microunde. După ce se topește și se omogenizează o luați de pe foc.
Încălziți gelatina hidratată la microunde pe treapta inferioară de căldură și aveți grijă să nu fiarbă. Trebuie doar să devina lichidă. O puneți peste ciocolată și amestecați bine. O puneți la răcit.
Între timp bateți frișca rămasă (200 ml) iar când ciocolata s-a răcit o încorporați.
Și gata mousse-ul.

Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit complet și nu mai curge...fff important.

Asamblare:
Blatul pandișpan se însiropează..nu foarte tare deoarece este foarte pufos și dacă se însiropează prea tare tortul nu mai are nicio ținută. Nu trebuie să rămână uscat totuși. La sucul rămas de la fructe adăugați apa pentru a face o cană de de suc (200 ml).
Eu folosesc fie sucul de pe zmeură, fie un compot, suc la cutie în niciun caz sirop de zahăr pentru că este destul zahăr în creme și blat și tortul devine prea dulce dar..dacă vă place folosiți-l.

De obicei eu il tai în 3.

Așezați baza blatului pe un planșeu de lemn, pe care ați pus hârtie de copt să nu se lipească, o însiropați, puneți un strat de mousse de ciocolată și imediat peste el puneți și un strat de mousse de zmeură. Așezați apoi al doilea strat și procedați la fel cu cremele, apoi al treilea strat și ultimul.


*Pentru a putea fi decorat trebuie să stea la rece de pe o zi pe alta. 

Niciun comentariu: