Așa arată această compoziție...
Imaginea este a tortului nostru de la Craciun 2011
Blatul pandișpan
Este un blat pe bază de ouă, făină, zahăr și puțină sare.
La fiecare ou folosit cantitatea de făină este 30 g iar
cantitatea de zahăr la fel 30 g.
Pentru un tort cu diametrul de 24 cm aveți nevoie de
următoarele:
6 ouă mari
180 g zahăr
180 g făină
puțină sare
Ouăle se scot din frigider cu o jumătate de oră înainte de a începe lucrul sau se pun într-un
recipient în apă călduță pentru 3 minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade (treapta a patra a
cuptorului normal, foc moderat).
Se tapetează forma de copt cu hârtie de copt. (Eu o tapetez
complet și pe margini).
Se bat ouăle întregi împreună cu zahărul și un vârf de
linguriță de sare, până își triplează cantitatea și se albesc...chiar dacă asta
durează 15-20 minute, depinde și de mixerul pe care-l folosiți. După aceea se
încorporează făina cernută și se amestecă ușor cu un tel.
Se pune în forma de copt și se coace 40-50 minute. Se face
testul cu scobitoarea.
Atenție!!!Dacă cantitatea e mai mare e nevoie de puțin mai
mult timp să se coacă. Înainte să scoateți din cuptor, scuturați puțin
forma..dacă mijlocul se mișcă înseamnă că mai are nevoie să stea cel puțin 10
minute, după care testați din nou.
Mousse de fructe de pădure
Aveți nevoie de următoarele:
400 g fructe de pădure/zmeură piure
4 linguri de zahăr
5 g gelatină
200 ml frișcă lichidă
Începem cu gelatina pe care o hidratăm in aprox.30 ml apă
rece.
Se pun fructele piure cu zahărul pe foc să dea un clocot
împreună și să se topească zahărul. Se ia de pe foc.
Încălzim gelatina hidratată la microunde pe treapta
inferioară de căldură și avem grijă să nu fiarbă Trebuie doar să devina
lichidă. O adăugăm peste fructe.
Când se răcește se încorporează frișca bătută.
Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit
complet și nu mai curge...fff important.
Și acum mousse-ul de ciocolată albă...
Cremele mousse au la bază frișca. Eu am luat această cremă
de pe ceva blog, nu-mi mai amintesc care.
Pentru crema mousse de ciocolată aveți nevoie de
următoarele:
200 g ciocolată albă
350 ml frișcă lichidă
5 g gelatină
Începeți cu gelatina pe care o hidratați în aprox.30 ml apă
rece. Topiți ciocolata cu 150 ml frișcă fie pe abur fie direct pe foc într-o
cratiță cu fundul mai gros. Aveți grijă sa nu se ardă. O puteți topi și la
microunde. După ce se topește și se omogenizează o luați de pe foc.
Încălziți gelatina hidratată la microunde pe treapta
inferioară de căldură și aveți grijă să nu fiarbă. Trebuie doar să devina
lichidă. O puneți peste ciocolată și amestecați bine. O puneți la răcit.
Între timp bateți frișca rămasă (200 ml) iar când ciocolata
s-a răcit o încorporați.
Și gata mousse-ul.
Asamblare:
Blatul pandișpan se însiropează..nu foarte tare deoarece
este foarte pufos și dacă se însiropează prea tare tortul nu mai are nicio
ținută. Nu trebuie să rămână uscat totuși.
Eu folosesc fie sucul de pe fructele de pădure/zmeură, fie
un compot, suc la cutie în niciun caz sirop de zahăr pentru că este destul
zahăr în creme și blat și tortul devine prea dulce dar..dacă vă place
folosiți-lJ.
De obicei eu il tai în 3.
Așezați baza blatului pe un planșeu de lemn, pe care ați pus hârtie de copt să nu se lipească, o însiropați, puneți un strat
de mousse de ciocolată și imediat peste el puneți și un strat de mousse de fructe de
pădure. Așezați apoi al doilea strat și procedați la fel cu cremele, apoi al treilea strat și ultimul.
*Pentru a putea fi decorat trebuie să stea la rece de pe o zi
pe alta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu