Blat pandișpan
Este un blat pe bază de ouă, făină, zahăr și puțină sare.
La fiecare ou folosit cantitatea de făină este 30 g iar
cantitatea de zahăr la fel 30 g.
Pentru un tort cu diametrul de 24 cm aveți nevoie de
următoarele:
6 ouă mari
180 g zahăr
180 g făină
puțină sare
Ouăle se scot din frigider cu o jumătate de oră înainte de a începe lucrul sau se pun într-un
recipient în apă călduță pentru 3 minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade (treapta a patra a
cuptorului normal, foc moderat).
Se tapetează forma de copt cu hârtie de copt. (Eu o tapetez
complet și pe margini).
Se bat ouăle întregi împreună cu zahărul și un vârf de
linguriță de sare, până își triplează cantitatea și se albesc...chiar dacă asta
durează 15-20 minute, depinde și de mixerul pe care-l folosiți. După aceea se
încorporează făina cernută și se amestecă ușor cu un tel.
Se pune în forma de copt și se coace 40-50 minute. Se face
testul cu scobitoarea.
Atenție!!!Dacă cantitatea e mai mare e nevoie de puțin mai
mult timp să se coacă. Înainte să scoateți din cuptor, scuturați puțin
forma..dacă mijlocul se mișcă înseamnă că mai are nevoie să stea cel puțin 10
minute, după care testați din nou.
Mousse de fructe de căpșuni
Aveți nevoie de următoarele:
400 g căpșuni
4 linguri de zahăr
5 g gelatină
200 ml friscă lichidă
Începem cu gelatina pe care o hidratăm in aprox.30 ml apă
rece.
Se pun fructele piure cu zahărul pe foc să dea un clocot
împreună și să se topească zahărul. Se ia de pe foc.
Încălzim gelatina hidratată la microunde pe treapta
inferioară de căldură și avem grijă să nu fiarba. Trebuie doar să devina
lichidă. O adăugăm peste fructe.
Când se răcește se încorporează frișca bătută.
Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit
complet și nu mai curge...fff important.
Pentru un tort cu pandișpan cu mousse de căpșuni și brânzică de aproximativ 20 de persoane e nevoie
de jumătate de cantitate de fructe (se înjumătățesc cantitățile).
Crema de brânzică:
Aveți nevoie de:
300 g brânză de vaci
250 g frișcă
100 g zahăr pudră (sau după gust...gustați și dacă
considerați că mai trebuie mai adăugați)
10 g gelatină
Începem cu gelatina pe care o hidratăm în aprox.50-60 ml apă
rece.
Într-un robot de bucătărie puneți brânza de vaci, frișca
bătută, zahărul pudră și omogenizați. O să obțineți o cremă fină. Încălzim
gelatina hidratată la microunde pe treapta inferioară de căldură și avem grijă
să nu fiarba. Trebuie doar să devina lichidă. O adăugăm peste brânză.
Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit
complet și nu mai curge...fff important.
Blatul pandișpan se însiropează..nu foarte tare deoarece
este foarte pufos și dacă se însiropează prea tare tortul nu mai are nicio
ținută. Nu trebuie să rămână uscat totuși.
Eu folosesc fie sucul de pe fructele de pădure/zmeură, fie
un compot, suc la cutie în niciun caz sirop de zahăr pentru că este destul
zahăr în creme și blat și tortul devine prea dulce dar..dacă vă place
folosiți-lJ.
Asamblare:
De obicei eu il tai în 3.
Așezați baza blatului pe un
planșeu de lemn, pe care ați pus hârtie de copt să nu se lipească, o
însiropați, puneți un strat de brânzică și imediat peste el puneți
și un strat de mousse de căpșuni. Așezați apoi al doilea strat și
procedați la fel cu cremele, apoi al treilea strat și ultimul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu