Colaj

Colaj

miercuri, 7 octombrie 2009

Blat cu morcovi si cremă ricotta


Așa arată această compoziție...
Imaginea e de la tortul nostru de Crăciun 2012

Blat cu morcovi și cremă ricotta

Blat cu morcovi cu cremă ricotta

Carrot cake sau prăjitura cu dovleac este o prăjitură americană.
Eu am luat-o de pe site-l All receipes, cred....a trecut ceva timp și am adaptat-o la ce aveam nevoie și anume blat pentru tort. Mi s-a părut că cel mai bine merge cu crema de ricotta.
Este o rețetă probată și e delicioasă.

2 ½ cup morcovi răzuiți fin-340 g adică 3 morcovi mari (ce nu folosiți puneţi în congelator sau îi folosiţi la supă
2 cups făină-260 g
1 linguriţă  bicarbonat
1 ½  linguriţe praf de  copt
½ linguriţă sare
1 ½ linguriţă scorţişoară măcinată
4 ouă mari
1 ½ cups zahăr-300 g
1 cup ulei-240 ml
2 linguriţe vanilie

Preîncălziți cuptorul la 180 grade (treapta a patra la cuptoarele pe gaz-foc moderat)
Ouăle se scot din frigider cu o jumătate de oră  înainte de a începe lucrul sau se pun într-un recipient în apă călduță pentru 3 minute.
Într-un castron se pun ouăle întregi și se mixează 1 minut până se face spumă. Eu mixez mai mult ca să iasă mai pufos. Cu cât bateţi mai mult ouăle cu atât blatul va ieşi mai pufos şi nu va exista pericolul să vi se lase. Dacă aveţi un mixer cu bol rotativ cu atât mai bine. Între timp pregătiţi restul ingredientelor. Adăugaţi treptat zahărul şi-l mixaţi până se albeşte compoziţia şi îşi măreşte volumul. Adăugaţi treptat uleiul şi vanilia.
Separat, într-un bol amestecaţi ingredientele uscate: făina, bicarbonatul, praful de copt, sarea şi scorţisoara. Le adăugaţi peste ouă şi omogenizaţi cu un tel sau o spatula. Adăugaţi pe urmă morcovii şi omogenizaţi. Acum puteţi turna compoziţia în forma tapetată în întregime cu hârtie de copt.

Această compoziție este pentru  o forma cu diametrul de 24 cm. Americanii folosesc de obicei două forme de copt, împărțind compoziția în două. Eu folosesc o singură formă iar blatul îl tai în 3.
Timpul de coacere este de 40 de minute dacă utilizați 2 forme și aproape dublu dacă utilizați doar o formă.
Lăsați la cuptor pentru o oră după care faceți verificarea scuturând puțin forma. Dacă se mișcă centrul mai are de stat cel puțin 10 minute. Faceți apoi testul cu scobitoarea.

Cremă ricotta:

250 g ricotta (cutie)
250 ml frișcă lichidă
100 g zahăr pudră (sau după gust...gustați și dacă considerați că mai trebuie mai adăugați)
10 g gelatina
*Pentru acest tort cantitățile vor fi 500 g ricotta, 400 ml frișcă, 18 g gelatină și 150-200 g zahăr

Începem cu gelatina pe care o hidratăm in aprox.50-60 ml apă rece (80-100 în cazul cantităților pentru acest tort).
Într-un castron puneți ricotta, frișca bătută, zahărul pudră și omogenizați. O să obțineți o cremă fină. Încălziți gelatina hidratată la microunde pe treapta inferioară de căldură și avem grijă să nu fiarbă  Trebuie doar să devina lichidă. O adăugăm peste brânză și omogenizăm
Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit complet și nu mai curge...fff important.

Se taie blatul în 3. Se așează baza. Acest blat are destul lichid, este și foarte greu. Eu nu-l însiropez propriu zis ci storc deasupra sucul de la o portocală potrivită ca mărime. Îl pune foarte bine în valoare. Puneți un strat de cremă, apoi așezați al doilea strat de blat, stoarceți portocala iar cremă și deasupra ultimul strat de blat (capacul).
*Pentru a se putea decora trebuie să stea la frigider de pe o zi pe alta.





Niciun comentariu: