Așa arată această compoziție...varianta pandișpan simplu cu cremă de vanilie cu portocale
Imaginea este de la tortul Royal English Peony Hat
Blatul pandișpan:
Este un blat pe bază de ouă, făină, zahăr și puțină sare.
La fiecare ou folosit cantitatea de făină este 30 g iar
cantitatea de zahăr la fel 30 g.
Pentru un tort cu diametrul de 24 cm aveți nevoie de
următoarele:
6 ouă mari
180 g zahăr
180 g făină
puțină sare
Ouăle se scot din frigider cu o jumătate de oră înainte de a începe lucrul sau se pun într-un
recipient în apă călduță pentru 3 minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade (treapta a patra a
cuptorului normal, foc moderat).
Se tapetează forma de copt cu hârtie de copt. (Eu o tapetez
complet și pe margini).
Se bat ouăle întregi împreună cu zahărul și un vârf de
linguriță de sare, până își triplează cantitatea și se albesc...chiar dacă asta
durează 15-20 minute, depinde și de mixerul pe care-l folosiți. După aceea se
încorporează făina cernută și se amestecă ușor cu un tel.
Se pune în forma de copt și se coace 40-50 minute. Se face
testul cu scobitoarea.
Atenție!!!Dacă cantitatea e mai mare e nevoie de puțin mai
mult timp să se coacă. Înainte să scoateți din cuptor, scuturați puțin
forma..dacă mijlocul se mișcă înseamnă că mai are nevoie să stea cel puțin 10
minute, după care testați din nou.
Crema de vanilie:
2 ouă
4 linguri de zahăr
4 linguri de amidon
350 ml lapte
8 g gelatină (dacă mai adaugați suc de portocale sau de lămâie puneți 10 g)
200-250 ml frișcă lichidă (sau mai multa.. în funcție de cât de intensă o doriți)
Începem cu gelatina pe care o hidratăm in aprox.50-60 ml
apă.
Se amestecă amidonul cu ouăle, zahărul și laptele și apoi se
pun pe foc până se îngroașă, fie pe abur fie direct pe foc, la foc mic să nu se
ardă.
Încălziți gelatina hidratată la microunde pe treapta
inferioară de căldură și aveți grijă să nu fiarbă. Trebuie doar să devina
lichidă. O adăugăm peste crema de ouă și omogenizăm.
După ce se răcește se încorporează frișca.
Pentru a obține crema de portocale sau crema de lămâie aveți nevoie de o portocală/lămâie.
Se rade coaja și se adaugă în compoziție, se stoarce sucul și se adaugă în compoziție înainte de a o pune la foc. Se folosesc 10 g de gelatină preparată la fel ca și la crema simplă.
Pentru a obține o cremă fină, perfectă, înainte de a adăuga gelatina strecurați crema ca să nu rămână coaja rasă în ea, dacă vă place așa o puteți lăsa.
Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit complet și nu mai curge...fff important.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu