Colaj

Colaj

miercuri, 7 octombrie 2009

Blat cu banane si cremă ricotta


Blat cu banane și cremă ricotta

E o rețetă americană luată de pe un forum (rețeta de blat) și adaptată. Foarte bună foarte aromată.

3 ouă (a câte 55-60 g fiecare) cu cât mai mari cu atât mai bine
120 g zahăr
290 g banane piure (cam 3 banane mari)-se cântăresc fără coajă
150 g făină
½ linguriță praf de copt
¼  linguriță bicarbonat
100 ml ulei

Preîncălziți cuptorul la 180 grade (treapta a patra la cuptoarele pe gaz-foc moderat)
Ouăle se scot din frigider cu o jumătate de oră  înainte de a începe lucrul sau se pun într-un recipient în apă călduță pentru 3 minute.
Într-un castron se pun ouăle întregi cu zahărul și cu bananele piure şi se mixează până se albesc și-și triplează volumul. Adăugați făina cernută împreună cu praful de copt și bicarbonatul. Omogenizați cu telul sau cu o spatula. Luați 1/3 din compoziție și puneți-o într-un alt bol și încorporați treptat uleiul. Adăugați şi restul compoziției și omogenizați.
Acum compoziția se poate pune în formă.

Această compoziție este pentru o formă cu diametrul de 22 cm. Dacă forma este mai mare folosiți mai multe ouă și calculați celelalte ingrediente cu regula de 3 simplă.
Pentru un tort de 20 de persoane aveți nevoie de 4 ouă. Îl puteți coace fie într-o formă de 24 cm diametru fie într-una de 26 cm diametru (dacă nu doriți să fie foarte înalt) sau dacă aveți o formă pătrată sau dreptunghiulară. Vă recomand să calculați suprafața să vedeți ce formă vi se potrivește și vă stau la dispoziție cu sfaturi și indicații:).

Cremă ricotta:

250 g ricotta (cutie)
250 ml frișcă lichidă
100 g zahăr pudră (sau după gust...gustați și dacă considerați că mai trebuie mai adăugați)
10 g gelatina

Începem cu gelatina pe care o hidratăm în aprox.50-60 ml apă rece.
Într-un castron puneți ricotta, frișca bătută, zahărul pudră și omogenizați. O să obțineți o cremă fină. Încălziți gelatina hidratată la microunde pe treapta inferioară de căldură și avem grijă să nu fiarbă  Trebuie doar să devina lichidă. O adăugăm peste brânză și omogenizăm
Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit complet și nu mai curge...fff important.

Pentru un tort de 20 de persoane veți avea 500 g ricotta,400 ml frișcă, 18 g gelatină și 150-200 g zahăr pudră

Se taie blatul  în 3. Se însiropeaza cu un compot de caise, pere (nu foarte aromat să nu strice savoarea blatului cu banane) sau suc natural. Împărțim crema în 2 și o întindem pe tort.
Pentru a se putea decora trebuie să stea la frigider de pe o zi pe alta.

Niciun comentariu: