Colaj

Colaj

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Blat pandispan cu mousse de banane si ganache de ciocolata alba

Blatul pandișpan


Este un blat pe bază de ouă, făină, zahăr și puțină sare.

La fiecare ou folosit cantitatea de făină este 30 g iar cantitatea de zahăr la fel 30 g.

Pentru un tort cu diametrul de 24 cm aveți nevoie de următoarele:


6 ouă mari

180 g zahăr

180 g făină

puțină sare


Ouăle se scot din frigider cu o jumătate de oră  înainte de a începe lucrul sau se pun într-un recipient în apă călduță pentru 3 minute.

Se preîncălzește cuptorul la 180 grade (treapta a patra a cuptorului normal, foc moderat).

Se tapetează forma de copt cu hârtie de copt. (Eu o tapetez complet și pe margini).

Se bat ouăle întregi împreună cu zahărul și un vârf de linguriță de sare, până își triplează cantitatea și se albesc...chiar dacă asta durează 15-20 minute, depinde și de mixerul pe care-l folosiți. După aceea se încorporează făina cernută și se amestecă ușor cu un tel.

Se pune în forma de copt și se coace 40-50 minute. Se face testul cu scobitoarea.


Atenție!!!Dacă cantitatea e mai mare e nevoie de puțin mai mult timp să se coacă. Înainte să scoateți din cuptor, scuturați puțin forma..dacă mijlocul se mișcă înseamnă că mai are nevoie să stea cel puțin 10 minute, după care testați din nou.


Mousse de banane

3 banane mari coapte
2 linguri zeama de lamaie
1 lingura gelatina (10 g gelatina Dr. Oetker
150-200 ml frisca

Incepem cu gelatina pe care o dizolvam in 50-60 ml apa rece si amestecam bine bine dar cu grija sa nu se depuna pe margini si sa ramana uscata.
Bananele se fac piure cu un mixer vertical, imediat se adauga sucul de lamaie ca sa nu se oxideze, bananele isi schimba culoarea asa ca puneti sucul de lamaie la indemana si pe masura ce mixati adaugati-l peste banane.
Se pune gelatina la cuptorul cu microunde pe treapta cea mai joasa de viteza si la temperatura cea mai joasa, se tine inauntru pana se lichefiaza. Atentie sa nu fiarba, trebuie sa obtineti un lichid caldut si fin. Daca nu e asa, aruncati-l si incercati innou intr-un alt recipient curat. Daca nu sunteti siguri pe cuptorul cu microunde se poate pune si pe foc. Din nou..atentie sa nu fiarba!!!!

Se toarna gelatina lichefiata peste banane si se omogenizeaza bine.

se bate frisca si se incorporeaza in banane. Si gata mousse-ul. Se pune la racit.


Ganache de ciocolata alba

400 g ciocolata alba
133 ml frisca

La ciocolata alba pentru ganache frisca se calculeaza la o treime din cantitatea de ciocolata.
Se amesteca impreuna pe foc mic pana se omogenizeaza complet. Se pune la racit.
Se poate lasa la racit treptat sau se poate accelera racirea punand vasul cu ganache intr-un alt vas cu apa rece sau chiar gheata.


Asamblare:

Atentie!!!!Cremele nu trebuie sa curga cand le punem pe tort. daca aveti o forma cu inel detasabil nu trebuie sa le lasati foarte mult la frigider. Dar daca nu aveti o astfel de forma e bine sa nu mai curga altfel crema va fi pe degete si peste tot numai pe blat nu.

Eu tai blatul in 3. La acest tort am folosit pentru insiropat compot de mere facut cu cateva ore inainte si racit bine dar se poate folosi orice fel de compot sau suc de fructe.

Insiropam baza, pe urma punem cu ajutorul unei spatule sau cutit lat ganache-ul de ciocolata alba, jumatate de cantitate (nu va fi un strat gros deoarece este o crema intensa si un strat gros ar fi prea mult), apoi un strat de mousse de banane, tot jumatate de compozitie. Peste ele al doilea blat, in nou insiropam , apoi ganache, apoi mousse de banane. Si gata.

Il punem la frigider pana a doua zi apoi il putem decora cum dorim.









Niciun comentariu: