Colaj

Colaj

miercuri, 7 octombrie 2009

Blat de ciocolată cu cremă de castane


Blatul cu ciocolată

Aceasta este o rețetă adaptată după originalul luat de pe site-ul www.cacaoweb.net, Chocolate torte. Eu am adoptat doar blatul.
Este un blat ciocolătos  pentru că conține ciocolată spre deosebire de celelalte de acest gen care sunt cu cacao. Nu necesită însiropare dar pentru o aderare mai bună a cremei eu folosesc cafeaua cu lapte, doar cât să umezesc puțin blatul.
Aveți nevoie de următoarele:

120 g ciocolată amăruie
5 ouă mari
165 g zahăr
120 ml ulei
110 g făină
1 linguriță praf de copt
1 linguriță de vanilie
3 linguri de apă

Se prepară astfel:

Ouăle se scot din frigider cu o jumătate de oră  înainte de a începe lucrul sau se pun într-un recipient în apă călduță pentru 3 minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180 grade (treapta a patra a cuptorului normal, foc moderat).
Se tapetează forma de copt cu hârtie de copt. (Eu o tapetez complet și pe margini).
Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă cu un vârf de linguriță de sare, apoi se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr. Dacă aveți două mixere puteți să la pregătiți concomitent albușurile și gălbenușurile. Gălbenușurile se bat cu cealaltă jumătate de zahăr până se albesc...cât e necesar (15-20 min.), se adaugă treptat uleiul, ca la maioneză.
Între timp se topește ciocolata la care se adaugă apa la microunde 5 minute pe treapta inferioară. Se pune ciocolata peste gălbenușuri și se omogenizează bine. Se toarnă peste albușuri și se omogenizează ușor, se adaugă vanilia după care se încorporează făina cu un tel.
Se pune în forma de copt și se coace 50-55 minute. Se face testul cu scobitoarea.

Atenție!!!Dacă cantitatea e mai mare e nevoie de puțin mai mult timp să se coacă. Înainte să scoateți din cuptor, scuturați puțin forma..dacă mijlocul se mișcă înseamnă că mai are nevoie să stea cel puțin 10 minute, după care testați din nou.
  
Ingredientele sunt pentru o formă mică de copt ..cam.20-22 cm diametru, dar se poate adapta astfel:

Pentru forma de copt de 24 cm diametru ai nevoie de 6 ouă, restul ingredientelor le calculezi prin regula de trei simplă.Pentru forma de copt de 26 cm ai nevoie de 7 ouă, iar pentru cea de 28 cm, ai nevoie de 8 ouă.

Pentru crema de castane avem nevoie de un pachet de piure de castane (200-250 g), 250 ml frișcă bătută,
un plic de gelatină de 10 g..
Începeți cu gelatina pe care o hidratați in aprox.60 ml apă rece. După ce se hrdratează o punem în cuptorul cu microunde pentru a se lichefia..avem grijă sa nu fiarbă.
Mixăm piure-ul de castane, adăugam frișca bătută, apoi gelatina..dacă mai e nevoie mai adăugăm niște zahăr pudră...mai ales dacă frișca nu este îndulcită.

*Atenție!!! Orice cremă se pune pe blat când s-a răcit complet și nu mai curge...fff important.

Niciun comentariu: